Platini chce Ligu majstrov so 64 klubmi, EL hrozí zánik

11.04.2012 Celý región

Nyon 11. apríla (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini údajne uvažuje nad zdvojnásobením súčasného počtu klubov v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Jeho plán so 64 tímami v európskom pohári číslo jeden by sa mohol stať realitou už v roku 2016, no mal by za následok zánik Európskej ligy ako nástupníckej súťaže Pohára UEFA. Informáciu o pripravovaných reformách priniesol portál goal.com s odvolaním sa na rozhovor Platiniho pre nemecký denník Bild.

Nový expanzívny model Ligy majstrov so 64 účastníkmi by zmenil prerozdelenie miesteniek. Futbalovo elitné krajiny Španielsko, Anglicko a Nemecko by mali v súťaži namiesto troch či štyroch tímov až šesť vyslancov na základe umiestnenia v ligovej tabuľke.

Finančná lukrativita Európskej ligy sa s elitnou Ligou majstrov nedá porovnať. Druhá európska pohárová súťaž má viac kritikov ako zástancov, pravda, pre kluby z menších krajín je dobrou príležitosťou preraziť na medzinárodnej scéne. V tomto ročníku bol dobrým príkladom úradujúci slovenský majster Slovan Bratislava, ktorý po vypadnutí v predkole Ligy majstrov s APOEL-om Nikózia účinkoval po senzačnom vyradení AS Rím v skupinovej fáze EL.
 

Vyberte región